Харіус

0
1

Харіус, близький родич лососевих і сигових риб, мешкає тільки в Північній півкулі. Він населяє чисті холодноводні річки і озера, воліючи водойми з гальковим і кам’янистим дном. Може утворювати річкові, озерно-річкові і чисто озерні форми. У нас в Росії, на частку якої припадає більша частина всіх відомих видів і підвидів сімейства Хариусовые, ця риба зустрічається на величезній території, що тягнеться від західних до східних околиць країни.
Відсутній харіус лише в деяких європейських регіонах, які тяжіють до півдня, а також в басейнах ряду рівнинних річок межиріччя Обі і Єнісею.
Своєрідна візитна картка харіуса — його великий, схожий на прапор, спинний плавник, «гаптований» візерунком з плям або смуг. Причому форма цього плавця, малюнок і колір візерунка на ньому у риб різних видових (подвидовых) популяції мають помітні відмінності. Є на спині у харіуса і маленький жировий плавець, підкреслює благородство крові цієї риби, його родинний зв’язок з лососевими.
Харіуси можуть досягати ваги 2,5 — 3,0 кг Відомі випадки затримання більш великих риб (рекордним вважається примірник масою 6,7 кг, видобутий в 1956 р. в озері Конневеси, у Фінляндії). Зазвичай в уловах переважають особини масою не більше кілограма.
Харіус практично всеїдний. Звичайний його корм — донні організми — рачки-гаммарус, молюски, личинки та інші форми розвиваються у воді комах (одноденок, веснянок, ручейников), а також різні наземні комахи, випадково потрапили у воду, — коники, цикадки, оводи, мошки. Не упустить харіус випадку поласувати та ікрою риб. Великі харіуси часто поїдають мальків, а у більш рідкісних випадках можуть нападати і на дрібних ссавців (полівок, землерийок тощо).
Навесні, в квітні — травні, харіуси, зимовавшие в глибоких ямах нижньої течії річок, залишають свої «квартири» і піднімаються нерідко ще під льодом — ближче до їх верхів’їв, а з початком паводку заходять для розмноження в притоки. Аналогічну картину можна спостерігати в цю пору і у харіусів озерно-річкових популяцій. Відмінність лише в тому, що з озер риба може йти не тільки в припливні річки і струмки, але і спускатися вниз за течією впадають річок. Поряд з статевозрілими особинами (харіуси стають такими на 3 — 5-му році життя), у весняних перекочевках бере участь і молодь. У неї ці міграції виглядають як чисто нагульні.
Нереститься харіус в травні-початку червня при температурі води +5 — 10° С на піщано-галькових ділянках з помірно швидкою течією і глибиною 30 — 60 див. Нерест озерних форм харіуса відбувається на мілководних прибережних ділянках озер.
Нагул у річкових популяцій триває приблизно до жовтня. З настанням осінніх холодів (перед появою шуги) харіуси знову, як і навесні, пускаються в дорогу. Але тепер їх шлях лежить в зворотну сторону — до звичних місць зимівлі. Подібний розпорядок і у багатьох озерно-річкових видів. Разом з тим серед останніх існують і такі екологічні форми, які воліють після нересту повертатися для нагулу в озеро. Подібна поведінка властиво, наприклад, так званого чорного байкальскому хариусу.
У період нагулу харіуси в річці виявляються як би розподіленими вздовж русла за віковим принципом. На нижніх ділянках харіус, як правило, дрібний, а чим вище по річці, тим він більший. Це легко пояснити. Адже щоб забратися високо, рибі треба витратити багато зусиль, постійно борючись і з швидкою течією, і з масою природних перешкод. А ось дрібному хариусу сил на це якраз і не вистачає.
Розкошуючи в річках, харіус уникає застійної води і воліє триматися на бистрині. Улюблені місця його стоянок — перекати і верхні ділянки плес, що примикають до сливам. У глибші й бурхливіші води харіус, однак, не лізе, а варто частіше всього в хвості струменя і по краях її, у прикордонній зоні прямої і зворотної течії. Нерідко його можна зустріти стоять за великими надводними або притопленными камінням, на збійки двох струменів. Великий харіус любить ховатися між стовбурів заломів, серед корчів, водної рослинності, ховатися в подмоинах крутих берегів, вкритих луговою травою або нависають над водою кущами. Облюбувавши собі відповідне місце в річці, жирующий харіус може осіло провести на ньому все літо, переміщаючись лише в межах обмеженої площі свого мисливського ділянки. Міграції риби в нагульний період відзначаються іноді лише з настанням стійко спекотної погоди, коли вода сильно прогрівається. В цей час харіус йде з насиджених місць до гирл ключів, де утворює помітні скупчення. У великих озерах харіуса слід шукати на кам’янистих мілинах з глибинами не більше 2 м, а також в прибійній смузі у валунных берегів, де рибу зазвичай привертає велика вимиваються з-під каміння рачків-бокоплавов і ручейников.

Матеріал з сайту club-fish.ru

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here